Szukaj

Okiem dietetyka Po pracy

Protokół autoimmunologiczny – okiem dietetyka – część 3

avatar
Udostępnij
małe fiolki, cytryny, listki mięty leżące na dużych liściach

Każda dieta powinna być przede wszystkim urozmaicona i bogato odżywcza, zapobiegać powstawaniu niedoborów pokarmowych, które mogą powodować, że objawy choroby będą silniejsze.

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego – AIP – wykluczamy wszystkie zboża zarówno glutenowe, bezglutenowe i pseudozboża. Źródłem węglowodanów w tej diecie są bataty, platany oraz topinambur i owoce. Badania udowadniają, że odpowiednia podaż węglowodanów w codziennej diecie powinna wynosić minimum 160-180 g/dzień, gdyż ta ilość jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania, m.in. naszej tarczycy. Zboża są źródłem przede wszystkim witamin z grupy B oraz błonnika pokarmowego, dodatkowo wykluczenie glutenu z diety powinno być poprzedzone przeprowadzeniem szczegółowych badań z kierunku celiakii. Faktem jest, że choroby autoimmunologiczne „lubią chodzić parami”. Istnieje więc duże prawdopodobieństwo, że posiadając jedną chorobę autoimmunologiczną posiadamy również inną, bądź nawet kilka.

Dobrej jakości mięso, ryby oraz owoce morza stanowią fundament diety jeśli chodzi o źródła białka. W zasadach protokołu kładzie się ogromny nacisk na jego pochodzenie. Jest to również ważne w przypadku naszych codziennych wyborów żywieniowych, aby mięso po które sięgamy pochodziło ze sprawdzonych źródeł i było dobrej jakości. Udział produktów pochodzenia zwierzęcego budzi jednak niepokój, gdyż podczas stosowania założeń protokołu autoimmunologicznego, stanowią one podstawę diety. Duży nacisk kładzie się na kwestię podaży płynów – szczególnie podaży wody, również jestem zdania, że przede wszystkim powinna ona w naszej diecie dominować i że obecnie spożycie płynów wśród osób, które trafiają do mojego gabinetu jest na bardzo niskim poziomie. Podaż wody powinna wynosić ok. 30 ml na 1 kg masy ciała, uzupełnieniem podaży wody może być herbata, kawa oraz zupy. Wykluczając z diety nabiał należy szczególnie zadbać o prawidłową podaż wapnia w diecie. Dobrej jakości woda wysokomineralizowana jest dobrym źródłem tego składnika mineralnego.

W protokole autoimmunologicznym nie ma miejsca na jajka, są one produktem o wysokiej wartości odżywczej, szczególnie żółtko. Wykluczenie również tej grupy produktów wiąże się ze zmniejszoną podażą chociażby choliny, witamin z grupy B, A, D oraz cholesterolu zaś wykluczenie orzechów, pestek, nasion i migdałów z diety sprawia, że jest ona uboga w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), potas, magnez, cynk, jod oraz witaminy z grupy B oraz E. Kolejnym wykluczeniem są rośliny strączkowe, których pozytywny wpływ, m.in. na gospodarkę cukrowo-insulinową jest szeroko udokumentowany, są one również źródłem białka w diecie.

Podsumowując, część założeń protokołu autoimmunologicznego może mieć działanie prozdrowotne. Te założenia to w głównej mierze wysoka podaż warzyw i owoców, szczególnie jagodowych, odpowiednia podaż płynów, pojawienie się w niej kiszonek, oliwy oraz oleju z awokado. Mięso, ryby i owoce morza pochodzące z dobrego, sprawdzonego źródła, udział przeciwzapalnych przypraw, wykluczenie cukru, używek oraz tłuszczów trans. Na uwagę zasługuje również poruszenie aspektu wpływu towarzyszącemu nam na co dzień stresu i trybu życia jaki obecnie prowadzimy. Sprawdzenie naszego stanu zdrowia pod kątem niedoborów pokarmowych i ich wyrównanie za pomocą diety i suplementacji. Nacisk na wyrównanie dysbiozy jelitowej, skupienie się na kwestii trawienia i wchłaniania związków odżywczych oraz wprowadzenie probiotykoterapii. W protokole ważną rolę odgrywa ilość spożywanych posiłków w ciągu dnia, wyznaczenie ich pór i zachowanie odpowiedniego odstępu pomiędzy kolejnymi posiłkami z zachowaniem okresu postu. Pozytywne aspekty to również skupienie się na sobie, a tym co jest tu i teraz, w jaki sposób się regenerujemy, ile godzin śpimy, czy eliminujemy światło niebieskie i ile czasu spędzamy na świeżym powietrzu. Te aspekty życia codziennego często są zaniedbywane przez co mogą wpływać na większe odczuwanie zmęczenia, gorszą jakość snu i mniejszą wydolność organizmu.

Jednak stawianie sobie zbyt wysokich założeń jeśli chodzi o kwestię naszej diety może wpływać również w sposób stresujący na nasz organizm. Często spotykam się z tym, że stawiając sobie wiele celów do zrealizowania w krótkim czasie pojawia się z czasem uczucie bezsilności wynikające ze zbyt wysoko postawionej poprzeczki. Ważne jest decydując się na wdrożenie protokołu odpowiednio przygotować się do niego. Mam na myśli wykonanie szerokiego przeglądu organizmu poprzez wykonanie badań laboratoryjnych i omówienie ich z lekarzem prowadzącym. Do protokołu należy przygotować się również od strony dietetycznej, warto zapoznać się wcześniej z produktami na jakich się opiera oraz jego głównymi zasadami i obiektywnie stwierdzić, czy jesteśmy gotowi, aby go wprowadzić, czy podołamy temu wyzwaniu. W przypadku stosowania protokołu autoimmunologicznego nie ma miejsca na drobne potknięcia. Często decydując się na zmianę żywienia w myślach przygotowujemy swój idealny plan działania, który jest niczym nie zakłócony, rzadko kiedy myślimy co będzie wtedy, kiedy realizacja założonego planu działania będzie możliwa. Eliminacja tak szerokiej grupy produktów wiąże się z tym, że zawsze musimy mieć przygotowany posiłek, nie ma mowy o jedzeniu na mieście, u znajomych czy rodziny. Tak jak wspomniałam również na początku, nie ma obecnie badań, które potwierdziłyby jednoznacznie pozytywne działanie tej interwencji żywieniowej oraz dałyby gwarancję, że produkty które z diety wykluczymy faktycznie nasilały proces immunologiczny i stan zapalny naszego organizmu.

Protokół autoimmunologiczny odradzam na pewno osobom, których obecny sposób żywienia odbiega od rekomendowanego i które dopiero dowiedziały się o diagnozie. Jeśli obecny sposób odżywiania jest oparty o żywność przetworzoną, dużą ilość węglowodanów szczególnie prostych o wysokim indeksie glikemicznym, niskiej podaży warzyw i owoców, pomijany jest dodatek dobrych źródeł tłuszczu i podaż pełnowartościowego białka. Zmiany w swoim sposobie odżywiania należy wprowadzać stopniowo ciągle kontrolując stan odżywienia organizmu wykonując na bieżąco wyniki badań. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że po uporządkowaniu diety, wyrównaniu niedoborów oraz wprowadzeniu odpowiedniego leczenia jakość życia w przypadku tych chorób znacząco się poprawi i rygorystyczna dieta oparta na małej ilości produktów nie będzie potrzebna. Interwencję żywieniową jaką jest protokół autoimmunologiczny rozpatrywałabym w momencie, gdy dotychczas próbowaliśmy konwencjonalnych metod wsparcia organizmu jednak bez skutku.

Autor:
mgr Joanna Skwarek
Poradnia dietetyczna Czysta Miska

 Artykuł pochodzi z kwartalnika „ Farmakoekonomika szpitalna” nr 46/2019

 

Źródła:

    • Szczeblowska D., Hebzda A., Wojtuń S., Choroby autoimmunizacyjne w praktyce lekarskiej; Pedriatr. Med. Rodz. 2011; 7(3): 218-222.
    • Zjawiska autoimmunizacyjne, „Immunologia: PWN, Warszawa 2007; 376-397.
    • Chopel H., Haeney M., Immunologia kliniczna, Lublin 2009: 103-117.
    • 4.Strojanovich L., Stress and autoimmunity, Autoimmun. Rev. 2010.
    • Gauree G. Konijeti etc., Efficacy of the Autoimmune Protocol Diet for Inflammatory Bowel Disease, Inflamm Bowel Dis; 2017.
    • Casal S., Malheiro R., Sendas A. i in., Olive oil stability under deep-frying conditions, Food ChemToxicol. 2010; 48(10): 2972-2979. doi:10.1016/j.fct.2010.07.036
    • Berasategi I., Barriuso B., Ansorena D., Stability of avocado oil during heating: Comparative study to olive oil, Food Chem. 2012; 132(1): 439-446. doi:10.1016/j.foodchem.2011.11.018.
    • Srivastava Y., Semwal A.D., A study on monitoring of frying performance and oxidative stability of virgin coconut oil (VCO) during continuous/prolonged deep fat frying process using chemical and FTIR spectroscopy,  J Food SciTechnol. 2013; 52(2): 984-991. doi:10.1007/s13197-013-1078-8.
    • Allouche Y., Jimenez A., Gaforio J.J. i in., How Heating affects extra virgin olive oil quality indexes and chemical composition, Food Chem. 2007; 14; 55(23): 9646-54.
    • Cichosz G., Czeczot H., Stabilność oksydacyjna tłuszczów jadalnych – konsekwencje zdrowotne, Bromat. Chem. Toksykol. XLIV, 2011; 1: 50-60.
    • Orozco-Solano M.I., Priego-Capote F., Luque de Castro M.D., Influence of simulated deep frying on the antioxidant fraction of vegetable oils after enrichment with extracts from olive oil pomace,  J Agric Food Chem. 2011; 28; 59(18): 9806-14. doi: 10.1021/jf2019159. Epub 2011 Sep 1.
Tagi:

Informacje na temat Administratora Danych i o przetwarzaniu danych osobowych:

W celu realizacji obowiązków nałożonych na administratorów danych osobowych w drodze rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) – RODO, Urtica Sp. z o.o. informuje, że w przypadku przetwarzania Państwa danych osobowych w związku z wykonywaniem i na cele usługi prenumeraty pisma „Farmakoekonomika szpitalna”, Administratorem Państwa danych osobowych jest Urtica Sp. z o.o., z siedzibą we Wrocławiu (54-613) przy ul. Krzemienieckiej 120, zarejestrowana w Sądzie Rejonowym dla Wrocławia-Fabrycznej, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000113253, NIP 894-255-67-99, o kapitale zakładowym: 1.000.000,00 zł (“Spółka”). Mogą Państwo skontaktować się ze Spółką również poprzez wiadomość e-mail na adres: sekretariat@urtica.pl.

Prosimy pamiętać, że podanie Państwa danych osobowych jest całkowicie dobrowolne, jednak konieczne dla celów prawidłowego wykonania usługi, prowadzenia dokumentacji oraz archiwizacji, na państwa dane osobowe będą przetwarzane na podstawie art. 6 lit. a (wyrażona przez Państwa zgoda) i b (realizacja na Państwa rzecz umowy) RODO. Państwa dane osobowe będą przechowywane zgodnie z wymogami obowiązującego prawa przez okres trwania prenumeraty oraz do momentu zakończenia wypełniania obowiązku prawnego m.in. obowiązku archiwizacyjnego, przedawnienia roszczeń wynikających z umowy. Odbiorcą Państwa danych osobowych jest wyłącznie Spółka, a Państwa dane przetwarzać będą wyłącznie upoważnieni do tego pracownicy lub współpracownicy Spółki. Mają państwo prawo do dostępu do danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania a także prawo do przenoszenia danych. Przysługuje Państwu również prawo do zgłoszenia sprzeciwu wobec ich przetwarzania, jak również wycofania zgody (zgodnie z poniższym). Ponadto, mają Państwo prawo do zgłoszenia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Wycofanie zgody może nastąpić przez oświadczenie o wycofaniu zgody skierowane na adres Administratora Danych podany powyżej. Informujemy, że wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem. Proszę jednakże mieć na względzie, że po wycofaniu zgody nie będzie możliwa realizacja na Państwa rzecz prenumeraty. Dane osobowe nie będą podlegać zautomatyzowanemu przetwarzaniu, w tym profilowaniu.

Inspektor Ochrony Danych: r. pr. Maciej Skory, Rynek 7, 50-106 Wrocław, iod.urtica@iurico.pl, nr tel.: +48 71 344 56 59.

Będąc świadomych powyższych informacji, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a RODO, niniejszym wyrażam zgodę spółce Urtica Sp. z o.o., ul. Krzemieniecka 120, 54-613 Wrocław, na przetwarzanie moich danych osobowych objętych formularzem w celu realizacji prenumeraty pisma „Farmakoekonomika szpitalna” i ewentualnego kontaktu w związku z jej realizacją, w następującym zakresie: imię, nazwisko, zawód, adres do wysyłki i/lub adres e-mail do wysyłki (w zależności od wybranej przeze mnie formy/form prenumeraty), numer telefonu.

1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Urtica Spółka z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (54-613) przy ul. Krzemienieckiej 120, zarejestrowana w Sądzie Rejonowym dla Wrocławia Fabrycznej, VI Wydział Gospodarczy KRS pod numerem KRS 0000113253, NIP: 894-25-56-799, REGON: 932081801, o kapitale zakładowym w wysokości 1.000.000,00 zł („Spółka”). Mogą Państwo skontaktować się ze Spółką również poprzez wiadomość e-mail na adres sekretariat@urtica.pl.
2. Państwa dane osobowe będą przetwarzane w celu realizacji na Państwa rzecz prenumeraty czasopisma Farmakoekonomika szpitalna. W przypadku, gdy wyrazili Państwo zgodę na przetwarzanie danych w celach marketingowych oraz otrzymywanie informacji handlowej na adres poczty e-mail – również w celu prezentacji Państwu oferty handlowej Spółki.
3. Podstawą prawną przetwarzania Państwa danych osobowych objętych formularzem stanowi wyrażona przez Państwa zgoda na ich przetwarzanie w ww. celu na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych).
4. Państwa zgoda na przetwarzanie danych osobowych przez Spółkę jest dobrowolna i nie są Państwo zobowiązani do jej wyrażenia, jest jednak konieczna celem realizacji na Państwa rzecz prenumeraty czasopisma Farmakoekonomika szpitalna – co wobec braku zgody nie będzie możliwe.
5. Odbiorcą Państwa danych osobowych objętych formularzem jest wyłącznie Spółka, a Państwa dane przetwarzać będą wyłącznie upoważnieni do tego pracownicy Spółki. Dane mogą być ponadto powierzane do przetwarzania w imieniu Spółki procesorom Spółki.
6. Państwa dane osobowe będą przechowywane do momentu cofnięcia zgody na ich przetwarzanie, wyrażenia przez Państwa sprzeciwu wobec ich przetwarzania lub zgłoszenia Spółce żądania ich usunięcia – co mogą Państwo uczynić listownie na adres siedziby Spółki lub w formie wiadomości e-mail na adres sekretariat@urtica.pl lub w inny sposób wskazany w kierowanych do Państwa wiadomościach e-mail.
7. Mają Państwo prawo do żądania od Spółki dostępu do danych osobowych dotyczących Państwa, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, jak również prawo do wniesienia sprzeciwu wobec ich przetwarzania, a także prawo do przenoszenia tych danych.
8. Mają Państwo prawo do cofnięcia zgody na przetwarzanie danych osobowych w dowolnym momencie (bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem).
9. Mają Państwo prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
10. Inspektorem Ochrony Danych jest r. pr. Maciej Skory, dane do kontaktu: r. pr. Maciej Skory, Rynek 7, 50-106 Wrocław, e-mail: iod.urtica@iurico.pl, nr tel.: +48 71 344 56 59.
11. Państwa dane osobowe objęte powyższym formularzem nie będą podlegać zautomatyzowanemu przetwarzaniu ani profilowaniu.

1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Urtica Spółka z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (54-613) przy ul. Krzemienieckiej 120, zarejestrowana w Sądzie Rejonowym dla Wrocławia Fabrycznej, VI Wydział Gospodarczy KRS pod numerem KRS 0000113253, NIP: 894-25-56-799, REGON: 932081801, o kapitale zakładowym w wysokości 1.000.000,00 zł („Spółka”). Mogą Państwo skontaktować się ze Spółką również poprzez wiadomość e-mail na adres sekretariat@urtica.pl.
2. Państwa dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych, a w tym marketingu bezpośredniego, tj. przesyłania na Państwa adres e-mail informacji handlowej w postaci newslettera oraz prezentacji oferty Spółki w formie kontaktu telefonicznego z użyciem Państwa numeru.
3. Podstawą prawną przetwarzania Państwa danych osobowych objętych formularzem stanowi wyrażona przez Państwa zgoda na ich przetwarzanie na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych).
4. Państwa zgoda na przetwarzanie danych osobowych przez Spółkę jest dobrowolna i nie są Państwo zobowiązani do jej wyrażenia, jest jednak konieczna celem przesyłania na Państwa adres e-mail newslettera oraz prezentacji oferty Spółki w formie kontaktu telefonicznego – co wobec braku zgody nie będzie możliwe.
5. Odbiorcą Państwa danych osobowych objętych formularzem jest wyłącznie Spółka, a Państwa dane przetwarzać będą wyłącznie upoważnieni do tego pracownicy Spółki. Dane mogą być ponadto powierzane do przetwarzania w imieniu Spółki procesorom Spółki.
6. Państwa dane osobowe będą przechowywane do momentu cofnięcia zgody na ich przetwarzanie, wyrażenia przez Państwa sprzeciwu wobec ich przetwarzania lub zgłoszenia Spółce żądania ich usunięcia – co mogą Państwo uczynić listownie na adres siedziby Spółki lub w formie wiadomości e-mail na adres sekretariat@urtica.pl, lub w inny sposób wskazany w kierowanych do Państwa wiadomościach e-mail.
7. Mają Państwo prawo do żądania od Spółki dostępu do danych osobowych dotyczących Państwa, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, jak również prawo do wniesienia sprzeciwu wobec ich przetwarzania, a także prawo do przenoszenia tych danych.
8. Mają Państwo prawo do cofnięcia zgody na przetwarzanie danych osobowych w dowolnym momencie (bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem).
9. Mają Państwo prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
10. Państwa dane osobowe nie będą podlegać zautomatyzowanemu przetwarzaniu ani profilowaniu.

1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Urtica Spółka z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (54-613) przy ul. Krzemienieckiej 120, zarejestrowana w Sądzie Rejonowym dla Wrocławia Fabrycznej, VI Wydział Gospodarczy KRS pod numerem KRS 0000113253, NIP: 894-25-56-799, REGON: 932081801, o kapitale zakładowym w wysokości 1.000.000,00 zł („Spółka”). Mogą Państwo skontaktować się ze Spółką również poprzez wiadomość e-mail na adres sekretariat@urtica.pl.
2. Państwa dane osobowe będą przetwarzane w celu kontaktu – odpowiedzi na Państwa pytania lub wątpliwości ujęte w formularzu kontaktowym. W przypadku, gdy wyrazili Państwo zgodę na przetwarzanie danych w celach marketingowych oraz otrzymywanie informacji handlowej na adres poczty e-mail – również w celu prezentacji Państwu oferty handlowej Spółki.
3. Podstawą prawną przetwarzania Państwa danych osobowych objętych formularzem stanowi wyrażona przez Państwa zgoda na ich przetwarzanie w ww. celu na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych).
4. Państwa zgoda na przetwarzanie danych osobowych przez Spółkę jest dobrowolna i nie są Państwo zobowiązani do jej wyrażenia, jest jednak konieczna celem odpowiedzi na Państwa pytania lub wątpliwości ujęte w formularzu – co wobec braku zgody nie będzie możliwe.
5. Odbiorcą Państwa danych osobowych objętych formularzem jest wyłącznie Spółka, a Państwa dane przetwarzać będą wyłącznie upoważnieni do tego pracownicy Spółki. Dane mogą być ponadto powierzane do przetwarzania w imieniu Spółki procesorom Spółki.
6. Państwa dane osobowe będą przechowywane do momentu cofnięcia zgody na ich przetwarzanie, wyrażenia przez Państwa sprzeciwu wobec ich przetwarzania lub zgłoszenia Spółce żądania ich usunięcia – co mogą Państwo uczynić listownie na adres siedziby Spółki lub w formie wiadomości e-mail na adres sekretariat@urtica.pl lub w inny sposób wskazany w kierowanych do Państwa wiadomościach e-mail.
7. Mają Państwo prawo do żądania od Spółki dostępu do danych osobowych dotyczących Państwa, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, jak również prawo do wniesienia sprzeciwu wobec ich przetwarzania, a także prawo do przenoszenia tych danych.
8. Mają Państwo prawo do cofnięcia zgody na przetwarzanie danych osobowych w dowolnym momencie (bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem).
9. Mają Państwo prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
10. Inspektorem Ochrony Danych jest r. pr. Maciej Skory, dane do kontaktu: r. pr. Maciej Skory, Rynek 7, 50-106 Wrocław, e-mail: iod.urtica@iurico.pl, nr tel.: +48 71 344 56 59.
11. Państwa dane osobowe objęte powyższym formularzem nie będą podlegać zautomatyzowanemu przetwarzaniu ani profilowaniu.