Wzmocnienie odporności z czarnym bzem – jak to możliwe?

Udostępnij:

Czarny bez (Sambucus nigra)  to roślina zaliczana do rodziny przewiertniowatych (Caprofoliaceae), którego krzewy osiągają najczęściej wysokość do 10 metrów. Liście są ciemnozielone na stronie górnej, natomiast od spodu jasne z rzadko owłosionymi nerwami. Kwiaty bzu są kremowobiałe, zebrane w dużych kielichach. Owoce tej rośliny są fioletowo-czarne o lśniącym i mięsistym wyglądzie, a zbiór przeprowadza się we wrześniu i październiku. Bywa uprawiany w ogrodach, sadach lub parkach ze względu na swoje bogate zastosowanie oraz wygląd. Bardzo dużym walorem jest piękny zapach kwiatów czarnego bzu. Jednak to nie jedyna zaleta!

Czarny bez na odporność

Czarny bez od wieków stosowany był jako roślina lecznicza z bardzo szerokim zastosowaniem. Surowcem zielarskim najczęściej wykorzystywanym, zarówno w żywieniu jak i w leczeniu są kwiaty i owoce.

Najważniejsze właściwości prozdrowotne czarnego bzu to działania:

  • Zwiększające odporność
  • moczopędne,
  • przeciwgorączkowe,
  • przeciwzapalne,
  • wykrztuśne,
  • przeczyszczające,

Czarnego bzu często używa się też do wzmocnienia odporności.

Pijąc sok z bzu szybko można pozbyć się pierwszych oznak przeziębienia. Syropy z tej rośliny ułatwiają pozbycie się infekcji. Dzięki dużej zawartości takich składników jak: witamina A, C, B1, B2, żelaza, potasu i wapnia, czarny bez pobudza system immunologiczny. Wszystkie korzyści ze spożywania kwiatów i owoców tej rośliny są potwierdzone licznymi badaniami i obserwacjami.

Domowe sposoby przygotowywania wyrobów z czarnego bzu

Kwiaty czarnego bzu powinno się zebrać w słoneczny dzień, gdy już rozkwitną. Nie można zbierać owoców, które są zielone i niedojrzałe, ponieważ mają one duże ilości sambunigryny, co może powodować wymioty, biegunkę oraz dawać odwrotne działanie, czyli osłabienie organizmu.

Dojrzałe owoce przepuszcza się przez sokownik dosypując cukier, następnie powstały sok się gotuje wraz z sokiem z cytryny. Po ugotowaniu gotowy sok przelewa się do słoików i pasteryzuje około 15 minut. Taka mieszanka nie tylko ma wyjątkowy smak, ale również przejawia wiele korzystnych właściwości, w tym wzmocnienie odporności naszego organizmu. Poza sokiem można robić również dżemy, wina lub syropy. Gotowe produkty na bazie czarnego bzu dostaniemy również w aptekach.

Jak wybierać produkty na bazie bzu?

Decydując się na zakup preparatów z czarnego bzu warto zwrócić uwagę na to, czy mają one standaryzację, co daje pewność, że wyciąg jest przebadany i skuteczny. Poza tym, zawsze sprawdzajmy, jakie dokładnie są wykorzystane surowce do stworzenia danego preparatu oraz jakie są zalecane proporcje.

Kupując wybrany preparat warto zapytać się farmaceuty o podanie dokładnego składu. Spożywanie prawdziwego czarnego bzu w odpowiedni sposób pomoże nam w ochronie przed licznymi infekcjami i wzmocni cały nasz organizm.

Źródło: www.phie.pl